Välj ditt land eller region.

Close
Logga in Registrera E-post:Info@infinity-electronic.com
0 Item(s)

APEC: TI tänker sidled att göra AC-DC-chip med 15mW standby

TI-TPS7A78-ac-dc

"Den här enheten uppnår den bästa balansen mellan hög effektivitet och ultralåg brus vid krympande strömförsörjningsstorlek, det hävdar, med viss motivering - även om den har en stor kondensator

Ringde TPS7A78, det är en mycket avancerad takt på den decennier gamla kapacitiva dropptekniken, som använder seriens impedans för en kondensator ("Cs" i detta fall) vid nätfrekvensen för att "lossa" mycket av nätspänningen utan verklig strömförlust (vid priset på en olycklig effektfaktor).

Den här gamla ideen ökar effektiviteten och ökar reglering med en kontrollerbar frontändare för aktiva huvudströmmar - fyller upp en reservoarskondensator (Cscin), som matar in en 4: 1 omkopplad kondensatorns spänningssteg - till steg-up utgångsström. På utgången är en traditionell LDO linjär regulator.


TI-TPS7A78-ac-dc-block"Reaktansen hos Cs anger den maximala AC-laddningsströmmen som används för att ladda upp den likriktade växelströmskondensatorn [Cscin]", sa företaget. "4: 1-switch-kapsleden medför att inmatningsströmmen minskar 1/4. Överspänningsmotstånden [Rs] används för att begränsa inströmningsströmmen till enheten. R kan också användas för att skydda enheten från överspänningsströmmar i samband med TVS [transient spänningsundertryckare] eller MOV [metalloxidvaristor]. "

Övergripande specifikationer är:

Med utgången mellan 3,4V och 5V styrs den aktiva likriktaren för att hålla en 600mV-droppe över LDO (över både belastning och temperatur) för att minimera strömavbrott - så om utgången är inställd på 4V, ger likriktaren 4,6V upprätthålls på reservoar / LDO-ingången.

För utspänningar mellan 3,4 V och 1,25 V upprätthåller den aktiva likriktaren en fast 4V på behållaren.

Om en överspänning (> 5,75V) detekteras på utsignalen - tas en stor belastning plötsligt ur utgången, till exempel - en skyddskrets stoppar omkopplingskondensatordelen tills överskottet på LDO-ingångskondensatorn har använts. Detta kommer sannolikt att komma till verkan när utgången är inställd på 5V - tröskeln på 5,75V ligger nära 5.6V som den reglerade likriktaren kommer att behålla på LDO-ingången.

När ac inte är tillgänglig finns det möjlighet att leverera ström från en DC-källa till reservoarets kondensatoranslutningsstift - kontrollera databladet för några försiktighetsmoment kring detta alternativ - varav en kan endast användas med utgångsspänningar upp till 3,3V.

Utgångsströmbegränsning tillhandahålls, säkerhetskopierad av termiskt skydd om överbelastningen eller kortslutningen fortsätter.

Till fördel för en mirocontroller drivs av chipet finns två informationsnålar: Strömavbrott är en öppen avloppsstift som visar att ingången växlar. Power-good är en öppen avloppsstift som visar att produktionen har stigit över 92% av det avsedda värdet (med 2% hysteres när den faller).

Efter en termisk överbelastning sätts utmatningen på igen när enheten kyler tillräckligt.

Absoluta maximala spänningar är 30V på AC-ingångarna och 30V på behållaren - även om den senare sjunker till 24V när den läggs med DC. Upp till 3A är kortfattat tillåtet från AC-ingångar till reservoaren. Maxutgången är 120mA i fullbro, 60mA i halv).

En möjlig applikation är att driva smarta mätare, där TPS7A78 enligt TI, till skillnad från typiska AC-likströmslösningar, inte kräver extern magnetik, vilket gör det till ett utmärkt val för e-meteringstillämpningar genom att göra det mer manipulationsbeständigt. Det uppfyller IEC 61000-4-8-standarden som krävs av applikationer som elektronisk mätning. "

En app notering, "Cap dropp offline leverans för e-meter', Som beskriver en krets som levererar 3,3V (50mA minimum) från 90 - 265Vac. Effektiviteten är 53% vid 120Vac i 50mA ut.

Det kan också uppfylla kraven på elektromagnetisk kompatibilitet med hjälp av TPS7A78, läs den korta artikeln "Hur man gör en enkel icke-magnetisk AC / DC-strömförsörjning." "

TPS7A78 kommer i en 14pin, 5 x 6,5mm TSSOP.